m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeToeristische info

Toeristische informatie

Toeristen en recreanten kunnen de lokroep van Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem niet weerstaan. Dat is vooral te danken aan het prachtige coulisselandschap. De afwisseling van landbouwgronden met bos, water en fraaie landgoederen en havezaten weet iedereen te bekoren. Niet voor niets zijn de drie dorpen opgenomen in de mooiste wandel- en fietsroutes van Salland. Ook op het gebied van cultuur staat Heino z’n mannetje. De dorpskern met Leugenpomp is een trekpleister en dat geldt zeker ook voor kasteel ‘t Nijenhuis en Museum de Fundatie en de daar gelegen beeldentuin. Er is dus genoeg vertier voor een dagje uit. En met dank aan de vele overnachtingsmogelijkheden (B&B’s, campings) en mooie horecagelegenheden ook voor een langer verblijf. Zeker ook omdat Heino een goede uitvalsbasis is voor de rest van Salland, het Vechtdal, de IJsselstreek en de steden Zwolle en Deventer. Dus, tot ziens in Heino!

Informatiepunt Dorpshuus Heino. Voor toeristische informatie over Heino en omgeving, activiteiten en evenementen kunt u terecht bij Dorpshuus Heino. Het informatiepunt is open van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.30 uur. Verdere info dorpshuusheino.nl

De toeristische informatie is verzameld via openbare bronnen en waar mogelijk geverifieerd. We stellen het op prijs als je onjuiste, onvolledige on ontbrekende gegevens doorgeeft via redactie@inheino.nl.

Heino

Heino is een dorp in de gemeente Raalte en maakt deel uit van de regio Salland. Het telt 7.124 inwoners (2020). Heino ligt aan de N35 tussen Zwolle en Raalte. Ten zuiden van de bebouwde kom ligt het station van Heino, aan de spoorlijn Zwolle – Almelo.

 

Geschiedenis

De eerste verwijzing naar Heino, in een oorkonde van de bisschop van Utrecht, dateert uit het jaar 1236. Hierin wordt de naam Van der Hayne genoemd en er wordt gesproken over een buurtschap genaamd Ter Heyne. Van een echt dorp is sprake sinds de 17de eeuw. Heino was een zelfstandige gemeente tot 1 januari 2001. De voormalige gemeente Heino bestond uit de kernen Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem en had een totale oppervlakte van 36,23 km².

Het voormalige gemeentewapen met daarin een ploegijzer van zilver en drie klaverbladen in natuurlijke kleur verwees naar het agrarische karakter van de gemeente. Met een gemeentelijke herindeling kwam een einde aan de zelfstandige status van Heino.

Meer informatie is te vinden in de canon van Heino: www.entoen.nu/nl/overijssel/salland/heino en  www.historischeverenigingheino.nl

Heino_-_kerken_2011-1

Laag Zuthem

Laag Zuthem is een dorp in het uiterste noordwesten van de gemeente Raalte, ongeveer 4 kilometer ten zuidoosten van Zwolle. Het telt 555 inwoners. Tot 1 januari 2001 maakte Laag Zuthem deel uit van de gemeente Heino. Langs Laag Zuthem loopt de spoorlijn Zwolle – Almelo.

 

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan langs de route Ittersum (nu gemeente Zwolle), Alerdinck naar Heino. In 1840 heeft Laag-Zuthem 11 huizen met 61 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners. Van 1881 tot 1950 beschikte Laag Zuthem over een eigen station aan de spoorlijn Zwolle-Almelo. Het stationsgebouw uit 1880 is helaas in 1970 afgebroken.

Alerdinck

Lierderholthuis

Lierderholthuis (NedersaksischLierderholthuus) is een dorp in de gemeente Raalte. Het telt 485 inwoners.[1] Lierderholthuis ligt in noordwestelijke richting ongeveer tien kilometer van de plaats Raalte verwijderd. Tot 1 januari 2001 maakte Lierderholthuis deel uit van de gemeente Heino. Voorts ligt het ingeklemd tussen de IJssel en de spoorlijn Zwolle – Almelo. Aan de overzijde van de spoorweg bevindt zich Heino.

 

Geschiedenis

Lierderholthuis is gegroeid vanuit een schuurkerk op het erve Lierderholthuis. Dit erf heeft de naam aan het dorp gegeven. ‘Lierderholthuis’ betekent een huis op eigen land, op de polder Lierderbroek. Al in 1300 vermeldt een Sallandse hoevenlijst het erve Holthuisen. Later wordt het erve Lierderholthuisen ook genoemd, maar toen was het verschil tussen de twee nog niet duidelijk. Pas in 1580 wordt melding gemaakt van het erve Lyderholthuis. Lierderholthuis was na de reformatie een katholiek bolwerk in de regio in tegenstelling tot Laag Zuthem.

Sinds 2003 staat een beeld van Tijl Uilenspiegel in het dorp, vervaardigd door Frank Stoopman. Volgens het volksverhaal heette een brug in Lierderholthuis de Uilenspiegelbrug, omdat Tijl Uilenspiegel hier eens vertoefde. De sage vertelt dat Tijl Uilenspiegel onder de brug ging staan om te schuilen voor een enorme regenbui. Hij stond tot zijn heupen in het water. Aan het eind van de dag zag hij de boeren drijfnat

lierderholthuis_plaatsnaambord_kopie
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.