Landgoed 't Reelaer

Landgoed ’t Reelaer

Als je vanaf de N35 tussen Heino en Raalte héél goed kijkt, kun je tussen de bomen landgoed ’t Reelaer al spotten. Je aandacht wordt meteen getrokken door het grote landhuis met het sierlijke torentje. Deze historische havezate is door de jaren heen in het bezit geweest van verschillende adellijke families, waaronder de familie Van Ittersum. Inderdaad, de huidige eigenaren van ’t Rozendael! Sinds 1911 is het fraaie landgoed eigendom van de familie Van Welderen. De oorspronkelijke havezate werd afgebroken en er werd een nieuw landhuis met koetshuis en een aantal schuren gebouwd.

Op ontdekkingstocht door Heino? Sla landgoed ’t Reelaer dan zeker niet over! Geniet bijvoorbeeld van Het Reelaerpad dat je vanaf station Raalte meevoert langs het Overijssels Kanaal, door het Dorpsbos en richting landgoed ’t Reelaer. Het landhuis zelf is niet toegankelijk, maar rondom het landgoed valt er genoeg te zien. Wandel langs de statige lanen, groene bossen en schilderachtige weilanden. Daarnaast kun je ook eens gaan kijken bij Stal ’t Reelaer om de omgeving ter paard verder te ontdekken.

Landgoed 't Reelaer

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More

Landgoed De Velner

Tussen Heino en Raalte en verscholen in het groen vind je Landgoed De Velner! In 1382 wordt deze voormalige havezate voor het eerst vermeld. Het kende door de jaren heen behoorlijke wat verschillende eigenaren. In 1837 liet Nicolaas Pruimer De Velner in het openbaar veilen. De havezate bestond toen uit een groot herenhuis, vijf vuurplaatsen, twee bouwhuizen, boomgaarden, alleeën, singles en berceaux. Alles was omringd door een gracht. In 1838 werd de havezate gesloopt.

Wie De Velner tegenwoordig bezoekt, komt terecht op de nog altijd imposante oprijlaan. Deze leid je naar de voormalige huis-plaats van de havezate. Daar staat op dit moment een boerderij. Nog altijd is De Velner een populaire tussenstop op wandel– en fietsroutes. Ook de prachtige Landgoedwandeling leid je langs De Velner. Niet gek ook, want dankzij de mooie groene bospaatjes, de vele statige eiken en de weidse uitzichten is er genoeg moois te zien. Daarnaast is ook het imposante Kasteel Het Nijenhuis dichtbij. En geloof ons: die is zéker een bezoekje waard! 

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More
Landgoed De Gunne

Landgoed De Gunne

Ontsnappen aan de drukte van de N35? Kies op de Zwolseweg eens voor de afslag het bos in! Het smalle pad omringd door bomen leid je naar landgoed De Gunne! Op het ruime terrein van maar liefst 110 hectare valt genoeg moois te ontdekken.

De naam De Gunne komt uit 1583, maar in 1397 wordt de eerste boerderij op het landgoed al vermeld. Aan het einde van de zeventiende eeuw stond er op het landgoed een katerstede, waar in de achttiende eeuw een spieker bijkwam. Pas in de negentiende ontstond het landhuis in de huidige vorm. De tuin in Franse stijl komt uit diezelfde eeuw. Sinds 1727 is De Gunne in bezit van de familie Van Sonsbeeck. Tot op de dag van vandaag bewoont deze familie het landhuis. Helaas voor ons is het huis en de omliggende tuin privé, maar wandel gerust over de rest van het landgoed! Liever op de fiets? Fietsroute Rondje Heino leid je ook langs De Gunne!

Landgoed De Gunne

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More
Landgoed De Colckhof

Landgoed De Colckhof

Plan je een bezoekje bij Havezate Den Alerdinck? Stop dan ook even bij de buren! De wandelroute De Colckhof en Den Alerdinck is daarvoor perfect! Volg de zandweg naar links en wandel zo richting landgoed De Colckhof. Zodra je tegen de rivier aanloopt, zie je in een magische weerspiegeling het grote witte landhuis verschijnen. Maar dat is lang niet alles, want deze landerij is zo’n veertig hectare groot en daarvan is zo’n 25 hectare bos. Genoeg te ontdekken dus!

In de achttiende eeuw werd De Colckhof voornamelijk gebruikt als spieker en buitenverblijf. Naast landbouw en veehouderij werd het terrein gebruikt als hakhoutplantage. Later werd het grote landhuis én een romantisch parkbos aangelegd. Tegenwoordig genieten heel veel mensen van alle kronkelpaadjes, de mooie bruggetjes over het water, de historische moestuin en de vele verschillende soorten vogels.

Landgoed De Colckhof

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More
Kasteel Het Nijenhuis

Kasteel Het Nijenhuis

We zijn als Heinöers behoorlijk trots op de vele kastelen en landerijen die ons dorp sieren, maar tussen al deze landgoederen is één havezate heel erg goed bewaard gebleven: Kasteel Het Nijenhuis. Het kasteel duikt in 1382 voor het eerst op in de boeken en werd sindsdien door verschillende adellijke families bewoond. Nadat familie Van Pallandt het landgoed in 1934 verkocht, raakte het kasteel in verval. Op initiatief van kunstliefhebber Dirk Hannema werd het kasteel gerestaureerd en deels verbouwd tot museum. Nog altijd vind je in het Nijenhuis een grote verzameling van Hannema’s schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken.

Tegenwoordig is het kasteel in bezit van Museum de Fundatie. Naast de collectie van Hannema, organiseert De Fundatie wisselende tentoonstellingen en heeft Kasteel Het Nijenhuis een siertuin van zo’n 4,5 hectare met honderd beelden. Geen grote kunstliefhebber? Het kasteel is op zichzelf is ook al een plaatje! De loopbrug en grote toegangspoort leidden je naar een prachtige witte hal, met marmeren vloeren en een stenen trap. Vanuit hier kun je Het Nijenhuis op je gemakje ontdekken. De wandelroute Rondje Het Nijenhuis zorgt ervoor dat je niks van al het moois mist.

Kasteel Het Nijenhuis

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More
De Vlaminckhorst

Landgoed De Vlaminckhorst

Zet je één voet buiten het Heinose centrum? Dan raak je Landgoed De Vlaminckhorst al bijna aan! Dit kleine landgoed van vijf hectare grenst namelijk aan de bebouwde kom van ons dorp en is zeker een bezoekje waard. De boerderij stamt uit 1444 en is één van de eerste boerderijen in Heino. Van 1816 tot 2015 was dit pareltje in handen van de Zwolse familie Rietberg. Zij verpachtte De Vlaminckhorst tot 1985. Daarna raakte het landgoed helaas in verval.

De huidige eigenaren, Henk van der Wal en Nellie Verhoef, wisten het landgoed gelukkig te herstellen en inmiddels ken je het haast niet meer terug. De boerderij, het landhuis, de spieker en bijgebouwen zijn in zes jaar tijd compleet gerestaureerd. In samenwerking met een landschapsarchitect is het landgoed weer in oude staat hersteld. En eerlijk? Het is echt een plaatje geworden! Dus ben je in Heino? Neem dan zeker een kijkje bij De Vlaminckhorst. Wandelroute Rondje De Vlaminckhorst is daarvoor perfect! Tip van ons: bereid je wandeling nog wat verder uit door een bezoek aan het Bouwhuisbos aan je route toe te voegen!

De Vlaminckhorst

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More
Landgoed 't Rozendael

Landgoed ‘t Rozendael

Op slechts anderhalve kilometer van ons centrum vind je nog een prachtig landgoed! Zodra je aan komt rijden, wandelen of fietsen valt het statige witte landhuis met grote, rode duiventil niet te missen. Landgoed ’t Rozendael begon ooit als ‘gewoon’ boerenerf en groeide langzaam uit tot een groot landgoed van zo’n vijfhonderd hectare. De eerste vermelding dateert uit 1394, maar met de jaren werden er meerdere gebouwen lanen, parkeren en bossen aangelegd. Naast het imponerende landhuis, vind je op ’t Rozendael ook een koetshuis, een monumentale toegangsbrug en een moestuin met druivenkas. De populaire Landgoed-
wandeling
leid je niet voor niets over ’t Rozendael, want er is genoeg moois te zien! Ook fietsroutes Rondje Heino en Naar het Vechtdal komen langs dit landgoed.

Via vererving kwam het landgoed in 1914 in bezit van F.A.R.A. baron van Ittersum. Vandaar ook dat de iconische duiventil rood met wit is. Deze kleuren verwijzen namelijk naar het wapen van de familie Van Ittersum. Sinds 1939 is ’t Rozendael in handen van een stichting, het Baron van Ittersumfonds. Het doel van deze stichting? Het landgoed in stand houden! En dat is tot op vandaag de dag goed gelukt.

Landgoed 't Rozendael

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More
Havezate Den Alerdinck

Havezate Den Alerdinck

Deze mooie historische buitenplaats wil je zeker niet overslaan in je reis door ons dorp. Havezate Den Alerdinck vind je tussen Heino en Laag Zuthem. Het landgoed komt uit 1680 en was van 1797 tot 1865 eigendom van de adellijke familie Van Sonsbeeck. In 1986 kwam het landgoed in handen van Wouter Koning. Met veel zorg en aandacht herstelde hij de oude stijl van het huis in ere.

Tegenwoordig beslaat het landgoed ongeveer 35 hectare en wordt de havezate gebruikt voor allerlei verschillende bijeenkomsten en events. Het is de perfecte trouwlocatie, maar je kunt het Koetshuis ook huren voor vergaderingen, trainingen of presentaties. Daarnaast staat Den Alerdinck bekend als de perfecte plek om te wandelen. Zo wordt de buitenplaats omsingeld door een prachtige slotgracht van zo’n drie kilometer en is de sprookjesachtige De Kromme Allee zéker een bezoekje waard. Misschien is de wandelroute De Colckhof en Den Alerdinck iets voor jou? Ook op de fiets is Den Alerinck te ontdekken. Kies bijvoorbeeld voor fietsroute De Slinger van Heino of Rondje Heino – Raalte! 

Havezate Den Alerdinck

Bekijk ook de andere Heinose landgoederen

Read More