m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeGeen categorieOvernachten bij Pension Salouwe, pionier in Heino

Overnachten bij Pension Salouwe, pionier in Heino

Voor overnachtingen kent Heino naast de grotere centra en campings inmiddels diverse Bed & Breakfasts. Maar dat is niet altijd zo geweest. Als je vanaf de N35 over de Canadastraat Heino in rijdt, dan kom je aan de linkerkant van de weg een vlag tegen met daarop de naam “Salouwe”. Hier is sinds 1 januari 1995 op nummer 78 een pension gevestigd in het voormalig politiebureau van Heino. Op de internetsite kun je lezen dat Pension Salouwe een bed & breakfast is, gelegen aan de rand van het sfeervolle dorp Heino dat meer biedt dan overnachtingen. Want naast slapen in één van de drie geriefelijke slaapkamers, kun je hier heerlijk ontspannen in de traditionele Finse Kota.

Ontspanning 2

In gesprek met Cisca Legters – Overkempe

Als ik met Cisca, de eigenaresse en exploitant aan de keukentafel zit met een kop koffie, dan blijkt al gauw dat hier een ondernemende vrouw zit. Er was tot aan 1995 in Heino geen overnachtingsadres voor gasten bekend. Met de verhuur van drie kamers was ze een pionier in Heino. En als echte pionier begin je heel basic, leer je van de praktijk en neem je langzaam verdere stapjes. Zo lukte het Cisca om na een aantal jaren samen te gaan werken met Hotel de Zwaan uit Raalte door het verwijzen van gasten naar elkaar, wanneer dat praktisch zo uitkwam. Inmiddels is Salouwe een echt bedrijf door te voldoen aan allerlei regels en eisen op het gebied van brandveiligheid en hygiëne. Nu, na 27 jaar, heeft ze nog geen dag spijt van haar keuze om Pension Salouwe te starten. In de loop van de tijd heeft ze haar bedrijf uitgebreid naar zes kamers.

Voorbeeld van afbeelding

De gasten

Als ik haar vraag of ze zich de eerste gasten nog herinnert, vertelt ze dat dit een familie uit Duitsland was, die hier in Heino een familie bijeenkomst had. Het hele pension werd afgehuurd en na een nachtje slapen vertrokken ze weer. En dan begint het werk. Zo herinnerde ze zich, dat ze op zondag 10 lakens moest wassen. En tot haar verbazing ontving ze enige dagen later een washandje dat de mensen per ongeluk hadden meegenomen. De tijden zijn veranderd en nu heeft ze de was uitbesteed aan de wasserij.

De gasten komen uit de hele wereld en via internet is dit snel geregeld. Doordeweeks zijn het veelal zakenmensen, maar in het weekend komen vooral 60-plussers. Die komen om te genieten van de natuur en kunnen dan heerlijk fietsen en wandelen door het coulisselandschap van Salland. Groot voordeel is ook, dat het pension dicht bij de steden Zwolle en Deventer ligt en dat is handig voor gasten die even een stad willen bezoeken.

De toekomst van Salouwe

Nu, na een kleine 27 jaar, is het tijd voor verandering. Eind 2020 is er een verbouwing begonnen. Cisca en haar man gaan kleiner wonen op nr. 76 en naast hen komen nieuwe buren. Het pension blijft, maar dan kleiner met drie kamers, wat meer zelfvoorzienend met een kleine keuken en een eigen douchegelegenheid. De kracht van Cisca als gastvrouw? Een Duitse klant die al 16 jaar doordeweeks bij haar huurde, is net voor de verbouwing vertrokken en schrijft in het gastenboek: “dat hij haar in al die jaren nog niet chagrijnig had gezien”. En haar lijfspreuk als onderneemster komt ook uit haar gastenboek: “in kleine dingen groot zijn!”                                                                       Tot slot: de redacteur vroeg zich af waar de naam “Salouwe” vandaan komt. Volgens Cisca verwijst de naam Salouwe naar de vroegere (middeleeuwse) naam voor de huidige naam van onze streek, Salland.

Beoordeel dit artikel: