m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeGeen categorie‘Kunstvoorstelling’ van Han van Hagen in Cultureel Café Heino

‘Kunstvoorstelling’ van Han van Hagen in Cultureel Café Heino

Op 2 november a.s. is er om 14:30 uur in de Bibliotheek een bijeenkomst van Cultureel Café Heino. Han van Hagen houdt een ‘kunstvoorstelling’ met als titel  ‘In de krochten van Breugel’.

Han van Hagen is een gerenommeerd etser. Hij verbeeldt in zijn etsen landschappen, dieren en planten; de werkelijkheid is altijd aanwezig. Hij grijpt daarbij terug op oude meesters. Hij is ook bekend van zijn ‘kunstvoorstellingen’, waarin hij met veel passie en op bijzondere wijze vertelt over het tijdsbestek, de stijl en persoonlijkheid van andere kunstenaars.   

In de krochten van Breugel

Het is ongeveer 500 jaar geleden dat Pieter Breugel de oude geboren werd. Hij en zijn beide zonen, Jan Breugel (de fluwelen) en Pieter Breugel de jonge (de helse) vormen een kunstenaarsfamilie die hun schitterende voorstellingen jarenlang op doek hebben gezet.

Het was een roerige tijd waarin Pieter leefde. In de Noordelijke Nederlanden had iedereen genoeg van de Spaanse overheersing en de zelfverrijking van inhalige pausen. Filips II, streng katholiek, was woest op zijn onderdanen, die massaal de gevestigde kerk de rug toekeerden. En hij stuurde generaal Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel (bij ons beter bekend als Alva) om orde op zaken te stellen. Onder het vaandel van de ware godsdienst werden duizenden moorden gepleegd.

Het is verbazingwekkend te zien hoe de gewiekste Breugel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, want de kerkelijke rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met een speciale blik ontfutselen we zijn geheimen. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten nemen de heerschappij. Afzichtelijke stinkende wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel. In andere schilderijen breekt de zon door. Er wordt uitbundig feest gevierd, woest gedanst en ongeremd gekotst.

Met spreekwoorden als geschilderde parabels worden boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Breugel eenmaal losgaan, is het te laat en is er geen houden meer aan. We deinen mee in de feestvreugde, maar is dat wel zo verstandig?

Han van Hagen meester voorlichter/kunstenaar komt bij Cultureel Café Heino deze beelden uiteen zetten.

Kom dus naar de bibliotheek in Heino op 3 november.

Alle bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Wel wordt om dit mogelijk te maken een vrijwillige bijdrage gevraagd. Graag contant geld meenemen; er is geen pinapparaat aanwezig.

Graag Tot ziens!                                   

Organisatie Cultureel Café Heino.

Han van Hagen

Beoordeel dit artikel: