m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeGeen categorieKerst voor de winkels in het centrum van Heino deel 1……

Kerst voor de winkels in het centrum van Heino deel 1……

De parkeerplekken rond het Dorpshuus staan vol evenals de fietsenrekken her en der: kortom op maandagochtend voor de Kerst is het een drukte van belang in Heino centrum.

Op de markt staan de mensen in een keurige rij, coronaproof op 1,5 meter afstand van elkaar met tientallen voor de viskraam, de groenteman en de kaasboer. Kerst staat voor de deur en er moeten inkopen gedaan worden, want we willen toch wat lekkers in huis halen, ondanks het verbod op veel bezoek met de feestdagen. Dat de markt open mag is expliciet genoemd door Mark en Hugo en dat hebben de marktkooplui geweten deze ochtend.

In Heino zien we dat bij Fleurissant bloemenshop allerlei fraaie en gezellige bloemen zijn uitgestald.  De deur is geblokkeerd en op een bord wordt vriendelijk gevraagd buiten te wachten.  Gevraagd naar de gevolgen van de lockdown antwoord Ingrid dat er via de site van de shop en telefoon flink besteld wordt; “afhalen kan en we bezorgen ook in en rond Heino en met de eigen bezorgdienst zelfs door heel Nederland”.  Ondernemer als ze is zoekt ze met haar medewerksters mogelijkheden om haar zaak draaiende te houden en juist met het oog op de Kerst is er al ruim tevoren flink ingekocht. Mooi dat ze toch toestemming hebben om op deze wijze hun “vers”-spullen aan de man te brengen.  Ingrid voegt daar aan toe dat het fijn is dat de mensen begripvol reageren op de lockdown situatie. Meer dan ooit is het duidelijk dat mensen grote behoefte hebben aan sfeer in huis, met bloemen en kerststukjes.

Er staat een stoplicht bij de Readshop: groen is uiteraard doorlopen naar binnen en rood betekent even buiten wachten.

En het werkt, er staan twee mensen buiten voor rood te wachten want binnen staan al genoeg mensen in de rij om geholpen te worden. Voor iedereen duidelijk, behalve voor die ene meneer die tot onze verbazing vroeg, of hij naar binnen mocht, maar hij bleek kleurenblind te zijn.

Het INHEINO redactielid meldt zich keurig met het noemen van zijn naam en wat ie komt doen en Annemieke achter de balie verschiet van kleur: “o jee, ik dacht daar hebben weer een controleur……”. Het geeft even aan dat de middenstanders het niet alleen als moeilijke tijden ervaren maar ook als stressvol.

De klanten zijn veelal mensen die pakjes en/of post halen en brengen. Desgevraagd blijkt dat de site van www.Readshopheino.nl nog maar net “in de lucht” is. Nog niet iedereen is op de hoogte van de mogelijkheid om via de mail een bestelling voor een boek of tijdschrift te doen, deze kan dan later afgehaald kan worden. Inmiddels begint ’t al aardig te lopen. De directe verkoop van onze artikelen (ook van de loten) is stilgelegd met de lockdown. Eigenlijk blijft ’t raar dat we wel 70% van de tijd kwijt zijn aan de pakketjes en post maar dat dit juist volgens de regels 70% van de omzet zou moeten zijn. Dat is het bij lange na niet.

“Fijn is dat de mensen uit Heino positief blijven en lokaal hun boodschappen doen”, geeft Annemieke nog mee. “ja, daarmee sla je de spijker precies op zijn kop”

Slagerij Mekers, iets uit het centrum maar nog makkelijk op loopafstand geeft een vreemde aanblik: partytenten op de parkeerplaats.

Dat moet wel met de donderdag voor Kerst te maken hebben. D-day voor Bart en zijn geweldige crew: de mand met bestellijsten puilt uit. Dat betekent dat het personeel alles uit de kast moet halen om alle rollades en gourmetschalen op donderdag gereed te hebben. Nou ja, de schalen zullen dit jaar voor slechts 2 à 4 personen zijn in tegenstelling tot andere jaren toen hele families kwamen mee smullen.  Maar daar wordt het werk nauwelijks minder om, want ze weten bij Mekers dat het elk jaar in deze dagen kerstbingo is.    

Slot volgt morgen.

Beoordeel dit artikel: