m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeGeen categorieKaasmaker Koos Nijenhuis op de markt ‘forever young’.

Kaasmaker Koos Nijenhuis op de markt ‘forever young’.

Elke maandagochtend staat er op de markt in Heino voor de kraam van kaasmaker Nijenhuis een rij mensen te wachten op hun beurt. Is dat om de uitstraling van deze senior met frisse blik? Als ik  kaasmaker Koos vraag wat daar de reden van is ,dan is zijn antwoord: mijn kaas. Ik heb uitstekende kaas voor een goede prijs. De lange rij wachtenden bevestigen Koos zijn antwoord.

Kaas is een oud product en wordt al meer dan 7000 jaar gemaakt in allerlei variaties. Kaas maken is een vak. Koos is in Enschede geboren en als 12 –jarige al door zijn vader meegenomen om te werken in de kaashandel. De hele familie zit in de kazen. Naast Koos nog  twee broers en daar ook de kinderen van, een echt familiebedrijf dus. Inmiddels is het bedrijf met de naam “Nijka Kaas Karakters” gevestigd in Rijssen.

Nijka kaas

Ik hoorde al vaak mensen aan de kraam vragen naar Nijka (Nijenhuis Kaas) kaas. Maar dat is dus hun eigen kaas, afkomstig uit de beste kaasmakerijen en boerderijen in Nederland. Ze laten de kazen rijpen in hun eigen rijperij in Daarle om de juiste kwaliteit te kunnen leveren. Koos zelf is dol op kaas en soms eet hij wel een pond kaas per dag en hij blijft er erg gezond bij.

Een lange geschiedenis

Toen hij begon in 1968 (even rekenen hoe lang dat geleden was) had je in Nederland nog ongeveer 200 kaasfabrieken, nu zijn er nog maar acht  kaasfabrieken over. Gelukkig komen er kleine kaasmakerijen bij, die speciale kazen maken. Koos zijn voorkeur gaat uit naar boerenkaas, want dat is een natuurlijk product. Ook verkoopt hij tot september graskaas. Die wordt gemaakt van melk, waarvan de koeien voornamelijk gras eten.

Forever Young

Nu reist hij op 79 jarige leeftijd vanuit Rijssen nog naar vijf markten. Op maandag staat hij in Heino, nu met kleinzoon Mathijs (21 jaar), die het vak gaat leren. Op dinsdag is hij vrij en op woensdag staat hij in Epe. Op donderdag gaat hij naar Tubbergen. Daar is een drukke markt en gaat zijn vrouw (80 jaar) ook mee om te helpen. Op vrijdag staat hij in Heerde en op zaterdag in Hasselt.

Nijka Kaas internationaal

Naast de Friese kaas en de Noord-Hollandse kaas die voornamelijk in Nederland wordt verkocht, leveren ze ook veel speciale kazen die de hele wereld over gaan, zoals naar ons buurland Duitsland, naar Scandinavië en zelfs naar Hongkong.

Koos is de tel kwijt als ik vraag hoelang hij al in Heino komt. Daar gaan we maar eens naar op zoek. We wensen hem nog vele mooie jaren toe met zijn opvolger in zijn nieuwe kaaswagen.

de nieuwe wagen met een duidelijke boodschap
Beoordeel dit artikel: