m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeGeen categorieEerste concrete plannen centrum Heino

Eerste concrete plannen centrum Heino

Het centrum van Heino is toe aan een update met meer groen, leuke verblijfsplekken, zitgelegenheden, terrassen en parkeerplekken voor de fiets. Kortom niet alleen een plek om te winkelen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor de grote aantallen bezoekers die Salland steeds meer gaan waarderen. De eerste twee plannen voor de Leugenpomp en de entree van Hof van Rakhorst zijn gereed.

Om dat mogelijk te maken is door werkgroep “Heino Centrum” samen met de gemeente de nota Centrumontwikkeling Heino opgesteld.  Na de vaststelling van het plan door de gemeenteraad in het voorjaar van 2019 is het lang stil gebleven. Maar achter de schermen is hard gewerkt en donderdag 25 februari presenteerde de werkgroep de eerste plannen. Over de financiering van alle plannen wordt overleg gepleegd met de gemeente. De werkgroep denkt 10% nodig te hebben van de € 2.000.000 die de gemeente heeft uitgetrokken voor de opwaardering van Raalte Centrum.

De Leugenpomp met water speeltoestel

De leugenpomp in het centrum weerspiegelt de geschiedenis van Heino. Straks ontmoeten hier historie en toekomst elkaar, als de plek vergroot is en er een water speeltoestel komt voor de jeugd. De “Stichting de Leugenpomp” met als drijvende krachten Kim van der Worp, Arnoud Wierdsma en Bernard Lute willen graag dat er weer water uit de pomp komt. Ze hebben een ontwerp laten maken van een water speeltoestel waardoor kinderen met water kunnen spelen. In overleg met het kerkbestuur, Monumentenzorg en de gemeente wordt de ruimte vergroot en komt er een nieuwe muur met zitelementen. De Stichting hoopt binnenkort te kunnen starten met de voorbereiding van de aanleg, zodat zo mogelijk nog deze zomer kinderen er kunnen spelen.

Nieuwe situatie met vergrote ruimte voor waterelement
Ontwerp waterelement, aangesloten op de leugenpomp.

Entree Hof van Rakhorst

Het Hof van Rakhorst is een verborgen groene parel in het centrum van Heino. Deze groene plek verdient een mooie entree, meer zichtbaar vanaf de Canadastraat. In overleg met de gemeente heeft de werkgroep ook hiervoor een ontwerp gemaakt. Onderdeel van het plan is het vergroten en verbeteren van het fietsparkeren, een mooi zicht op de monumentale beuk vanaf de Canadastraat, een jeu de boules baan en beter bereikbaar terras van de Baron. Om dat mogelijk te maken worden bushokje en papierbak verwijderd, blijft de bushalte wel, maar wordt de bestrating vlak gemaakt voor de voetgangers. Het plan wordt verder uitgewerkt door de gemeente.

Voorstel nieuwe situatie entree Hof van Rakhorst

Hoe verder?

Deze twee projecten zijn onderdeel van een groot aantal verbeteringen die moeten leiden tot een groener, goed toegankelijk centrum waar de voetganger belangrijker wordt en de fietser en auto te gast zijn.

Beoordeel dit artikel: