m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeGeen categorieDinsdag is oud-burgemeester Zuidwijk van Raalte overleden

Dinsdag is oud-burgemeester Zuidwijk van Raalte overleden

Wim Zuidwijk was 27 jaar lang burgemeester van Raalte. Een burgemeester die autoriteit uitstraalde met zijn figuur en gestalte en verknocht was aan Raalte. Zuidwijk werd in 1971 burgemeester van Raalte en volgde daarmee burgemeester Ganzeboom op. In zijn periode groeide Raalte flink qua woningaantallen en qua bedrijvigheid.

Markant figuur die zich liet zien

Zuidwijk was in de jaren zeventig fel tegenstander van de sluiting van het Overijssels kanaal. Verkleed als Vikingen vertrok een delegatie uit Raalte per boot om in Den Haag te protesteren tegen de sluiting. Met succes, het kanaal bleef bevaarbaar. Een ander memorabel punt is de deelname van Raalte aan het NCRV-programma’s Zeskamp en Spel zonder Grenzen. Toen het Raalter team won, werd de internationale variant van het tv-programma opgenomen in Italië. Daar trok de burgemeester de aandacht door in een Fiat 500 te verschijnen. De burgemeester, lang van stuk, paste amper in het kleine autootje. Zuidwijk was een boegbeeld voor de gemeente Raalte.

Na zijn pensionering

Na zijn pensionering was hij nog actief, maar meer achter de schermen. Hij wilde zijn opvolger niet voor de voeten lopen. Een van zijn functies was het voorzitterschap van onder meer de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VROG). In die hoedanigheid mocht hij in 2008 toenmalig koningin Beatrix ontvangen. Tot zijn overlijden was hij ook prominent lid van de “Sociëteit Portiuncula Heino”.

Afscheid nemen

Vrijdag is er de mogelijkheid om afscheid te nemen en te condoleren aan de Zwolsestraat 53 in Raalte tussen 18.30 en 19.30 uur. Zaterdag is er om 12.oo uur een afscheidsviering in de Basiliek van de Kruisverheffing in Raalte, waarna Zuidwijk naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht op de begraafplaats achter de kerk. 

Beoordeel dit artikel: