m
Populaire berichten
Volg ons
Pagina’s
HomeGeen categorieCanon van Heino (21) De bomenplanter van Heino – 1838

Canon van Heino (21) De bomenplanter van Heino – 1838

Het groene aanzien van Heino werd in de negentiende eeuw aanzienlijk versterkt door de gedrevenheid van burgemeester De Vidal de Saint Germain. Hij nam het initiatief voor het aanplanten van vele bomen in en rond het dorp. Daardoor heeft hij een buitengewoon belangrijke bijdrage geleverd aan het ook tegenwoordig nog zo gewaardeerde groene aanzien van Heino. Hij heeft de erenaam van Heino’s bomenplanter ten volle verdiend.

t Reelaer als secretarie van Heino

De Gouverneur van Overijssel, J.H. graaf van Rechteren Appeltern, benoemde zijn schoonzoon Gabriël Jasper Gerrit de Vidal de Saint Germain in 1838 tot burgemeester van Heino. Opmerkelijk is dat hij op het moment van zijn aanstelling al raadslid van Raalte was en dat tot 1851 zou blijven. De Vidal de Saint Germain woonde vele jaren op ’t Reelaer, een landgoed tussen Heino en Raalte. Na zijn aanstelling als burgemeester kreeg hij toestemming van het provinciaal bestuur zijn huis als secretarie te gebruiken. Het gevolg was dat de gemeenteontvanger elke werkdag met de te bespreken stukken van Heino naar ’t Reelaer moest wandelen.

Bomen planten langs de openbare wegen en de aanplant van bos

Bosaanplant

De nieuwe burgemeester hechtte een grote waarde aan de aanplant van bomen en bos in de openbare ruimte. Al in 1838 stelde hij de gemeenteraad voor om langs de openbare wegen eiken, beuken, populieren of dennen te planten. De eerste beplantingen vonden dat najaar al plaats. Ook in de jaren die volgden, ging de groenaanleg met grote regelmaat door. Zijn drijfveer was het maatschappelijk belang te dienen. Fraai aangelegde bossen en bomenlanen waren voor de inspanningen van de burgemeester geen onbekend verschijnsel in Heino. Ze bepaalden voor een belangrijk deel het aanzien van de vele buitenplaatsen rondom het dorp. Het zou nog tientallen jaren duren voordat de samenleving warmliep voor de schoonheid van de natuur. De meeste Heinoërs zagen vooral de zakelijke kant van de aanplant van bomen en bossen: ze brachten bij kap flink wat geld op.

Morgen: Het Overijssels Kanaal – 1853

Bron: Vereniging voor Heemkunde ‘Omheining’  www.historischeverenigingheino.nl

Zomer en winter een mooi beeld

Beoordeel dit artikel: